Ga direct naar inhoud

Deel via social media

Winter op de forten 2022

Bezoek de forten in de winter

Ook in de winterperiode zijn er genoeg leuke winterse uitjes te plannen op de forten en batterijen in de Stelling van Amsterdam. Op veel locaties zijn horecagelegenheden, waar je terecht kunt voor warme choco bij een houtvuur, winterdiner of verschillende proeverijen. Voor bedrijven of familie-uitjes zijn er diverse arrangementen te boeken voor diners, concerten, dinershows of escape rooms. Maar je kunt ook een frisse neus halen met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Voor meer diepgang bezoek je één van de vele musea, zoals Fort K’IJK (Uitgeest), Fort C  (Muiden), Fort aan den Ham (Uitgeest) of Kunstfort bij Vijhuizen

Bekijk het volledige aanbod in onze agenda.

Hieronder lichten we wat tips uit.

Winterse rondleidingen op Fort bij Abcoude

Ronddwalen op een winters fort vol mooie verhalen? In de komende wintermaanden op zaterdag 21 januari, zaterdag 18 februari en zaterdag 25 maart kun je op pad met onze fortengids op het stille en mystieke forteiland van Fort bij Abcoude. Meer over Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude.

Winterse rondleiding op Fort bij Abcoude

Cruquius Concerten op Kunstfort bij Vijfhuizen

Het programma voor de Cruquius Concerten in de genieloods op locatie Kunstfort bij Vijfhuizen is bekend. Er is weer een serie van 12 kamermuziekjuweeltjes samengesteld. Zowel pers als publiek prijzen de locatie Kunstfort bij Vijfhuizen en de keuze van topmusici. Dit gecombineerd met de mooie akoestiek in de zaal en de directe interactie tussen publiek en musici, maken ieder concert weer een bijzondere gebeurtenis. Bekijk agenda voor seizoen 2022 – 2023 en boek snel je kaarten. Meer over de Cruquius Concerten op Kunstfort bij Vijfhuizen.

CruquiusConcerten in de genieloods op locatie Kunstfort bij Vijfhuizen.

Belevingscentrum & Theeschenkerij

In Belevingscentrum Fort K’IJK komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Beleef in de weekenden tussen 11:00 en 16:00 hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Actuele openingstijden en meer over Fort K'IJK

Fort K'IJK Belevingscentrum en Theehuis

Fort Resort Beemster

Bezoek de winter de mooiste wellness van Nederland. Fort Resort Beemster is een luxe eco-chic wellness resort. Gevestigd in het UNESCO monument Fort aan de Nekkerweg. Het fort waar vroeger soldaten gevestigd zaten, is nu omgetoverd tot een unieke Spa & Wellness met bijzondere baden en sauna’s zoals een kelosauna. Een CO-2 neutraal hotel met 16 luxe kamers & suites. Twee restaurants; het Poterne restaurant en het wellness restaurant. Meer over Fort Resort Beemster

Fort Resort Beemster

Kunstfort bij Vijfhuizen

Beleef kunst, cultuur en natuur in één dit najaar op Kunstfort bij Vijfhuizen. Ze zijn op aangepaste tijden toegankelijk. De buitenruimte van het fort is dagelijks gratis toegankelijk en de binnenruimte van het fort elke zondag, ook gratis/’pay what you want’, van 13:00u – 17:00u. Bezoek het historische fort en de kleine historische tentoonstelling. Lees meer over Kunstfort bij Vijfhuizen

Kunstfort bij Vijfhuizen

FORTtreffelijk in Markenbinnen

Bij FORTtreffelijk in Markenbinnen kun je de spannendste VR escape games beleven. Een VR escaperoom speel je altijd samen. Iedereen heeft een eigen headset en je ziet en hoort je medespelers alleen nog maar in de magische wereld van Virtual Reality. Ontdek samen de virtuele escaperoom, ga uitdagingen aan en los pittige raadsels op. Je kunt met 2 tot 8 personen spelen op diverse niveaus. Meer over de VR escapegames op Fort Markenbinnen

FORTtreffelijk in Markenbinnen

Bezoekerscentrum Vesting Muiden

Een film van 8 minuten afgespeeld op drie aaneengesloten schermen, vertelt de geschiedenis van de Vesting Muiden en haar rol binnen de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een serie van acht informatieborden gaat in op details van de historie van Muiden door de eeuwen. In het VVV-informatiepunt komen bezoekers via een touchscreen en folders te weten wat er in en rond Muiden te zien, te doen en te beleven is. Leuk voor deze winter, lees meer Bezoekscentrum Vesting Muiden in Fort C

Bezoekerscentrum Vesting Muiden

Winterlicht op Forteiland Pampus

Beleef een unieke winterse avond op Pampus! Van 17 februari tot en met 18 maart 2023 zal het populaire pop-up restaurant Winterlicht plaats gaan vinden op Pampus. Elke vrijdag- en zaterdagavond varen we uit voor dit heerlijke culinaire avontuur. Het belooft weer een mooie editie te worden waarin we jullie meenemen op een fantastisch avontuur wat deze editie in teken staat “van zout naar zoet”. Laat je verrassen op deze allermooiste ervaring denkbaar op Pampus. De avonden in november en december zijn uitverkocht. Lees meer en koop kaarten: Forteiland Pampus | Winterlicht

Winterlicht op Pampus

Dineren op Fort bij Abcoude

Pop-Up restaurant SterkWater strijkt van 9 maart 2023 - 2 april 2023 neer op Fort Abcoude! Maak kennis met dit raadselachtige fort onder het genot van heerlijke gerechten, unieke verhalen en live muziek. Tijdens een avond SterkWater beleef je de geschiedenis van het grootste geheim van Nederland: de Hollandse Waterlinies. SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en ook het toekomstige gebruik van de Hollandse Waterlinies vertelt. Kenmerkend zijn de lange eettafels met plaats voor iedereen, de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Kom tijdens SterkWater Fort Abcoude beleven! Lees meer en boek een plek Sterk Water op Fort bij Abcoude.

Sterkwater Fort Abcoude

Hembrugterrein

Het Hembrugterrein was het 'Hart van de Stelling van Amsterdam', Hier werd de wapenmunitie gefabriceerd van waaruit de forten werden voorzien. Nu is het een industrieel landschap waar de verbeelding wordt geprikkeld en de geschiedenis zichtbaar wordt. Ontdek het geheim van het Hembrugterrein met met de plattegrond van Jan Rothuizen en beluister de audioverhalen van oud-medewerkers met de Plattegrond & audiotour of via met de QR Route en ontdek de verhalen achter de monumentale gebouwen.

Hembrug museum Plattegrond en Audiotour

Kijk bij de veelgestelde vragen of maak een keuze hieronder.

U kunt nog 250 karakters intypen
Ben je geen robot? Los dit simpele sommetje op: *
20 - 10 =
Ook de gratis nieuwsbrief van de Stelling van Amsterdam ontvangen?
Schrijf je in  
naar boven

Begaanbaar deel van een inundatie in de vorm van een hooggelegen terrein, een weg, (spoor)dijk of een waterweg.

Verdedigingswerk dat een acces verdedigt

Onderstel voor een vuurwapen

Ook wel bolwerk. Vijfhoekige uitbouw van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Samenvoeging van een aantal stukken geschut in één organisatie.

Door een aarden wal van de vijand afgeschermde weg waarlangs manschappen en materieel konden worden verplaatst.

Het door metselwerk, beton of grondlaag bestand zijn van een gebouw tegen geschutsvuur.

Beschutte plek van waaruit de verdedigers de vijand kunnen bestoken.

Granaat gevuld met hoogexplosieve springstof.

Een (lage) uitbouw in een gracht van waaruit flankerend vuur kan worden gegeven.

Ook wel schotbalksluis. Tijdelijke waterkering, door het stapelen van balken in uitsparingen, om het water van een inundatie tegen te houden.

Militaire oefening

Zijwaarts gericht vuur.Groot flankement: ondersteunend vuur naar de nevenforten. Klein flankement: vuur dat de eigen omgeving van het verdedigingwerk bestrijkt.

Naar de vijand gericht deel van een verdedigingsweg.

Een onderdeel van het leger dat o.a. als taak heeft om tijdelijke en permanente verdedigingswerken te bouwen. De naam is afgeleid van het Franse woord ingenieur.

(houten) Loods waarin artillerie- en geniemateriaal werd opgeslagen.

Verzamelnaam voor vuurmonden.

Flauw aflopend talud dat buiten de fortgracht ligt en dat vanaf de frontwal met vuur kan worden bestreken.

(Betonnen) onderkomen voor manschappen, in de jaren ’30 onder andere toegevoegd aan het oostfront van de Vesting Holland.

Pantserkoepel die tijdens het geven van vuur omhoog wordt geheven om in rust weer te verzinken en onzichtbaar te worden.

Tabel die is aangebracht naast de geschutsopening om de bedieners van het geschut inzicht te geven in afstanden tot de doelen en de daarmee samenhangende geschutshoeken.

Onderwaterzetting waarmee een vijand op afstand wordt gehouden.

Ook wel inlaatsluis. Sluis die is aangelegd met als doel om water in een bepaald gebied in te laten.

Ruimte die tegen vijandelijk vuur is gedekt en die is voorzien van een schietgat waarachter een vuurwapen wordt opgesteld.

Van de vijand afgekeerde zijde van een verdedigingswerk.

In de forten van de Stelling van Amsterdam is het een kazemat aan de keelzijde van een fort waarmee flankerend vuur op het voorterrein van de buurforten wordt gegeven en van waaruit de keelzijde wordt verdedigd.

Wet van januari 1853, waarin beperkingen waren opgenomen met betrekking tot het bouwen in de nabijheid van verdedigingswerken, de zgn. verboden kringen, om een vrij schootsveld te waarborgen.

Lineair stelsel van samenhangende verdedigingwerken.

Batterij die in de onmiddellijke nabijheid van een verdedigingswerk ligt en die taken uitvoert die vallen onder dit verdedigingswerk.

Waterzuiveringsinrichting die de kwaliteit van het drinkwater verbetert door er ijzer aan te onttrekken.

Stelling waarin terugtrekkende troepen kunnen worden opgenomen.

Batterij die achter pantserplaten is opgesteld.

Fort met één of meerdere gepantserde geschutsopstellingen.

Draaibare gepantserde geschutsopstelling.

Geschut voor frontaal vuur over grote afstand, direct gericht op de vijandelijke posities.

Vuur dat er op is gericht om vijandelijke artillerie uit te schakelen

Eenvoudig (tijdelijk) verdedigingswerk met kleine bezetting.

Ondergrondse, bomvrije verbindingsgang.

Laatste toevluchtsplek voor de verdedigers binnen een verdedigingswerk, dat zelfstandig kan worden verdedigd.

Bomvrije bergplaats voor geschut of ander onmisbaar materieel.

Gedeelte van en terrein dat onder vuur kan worden genomen.

Open binnenruimte van een fort.

Grondplan of plattegrond.

Benaming van het verband dat in 1922 ontstond door de samenvoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het zuidelijk rivierenfront.

Wet van 18 april 1874 waarin de vestingwerken werden bepaald die deel uit gingen maken van de landsverdediging.

Aarden ophoging rond een verdedigingswerk, voorzien van een borstwering.

////